Wilgenscherm: info & prijzen
Ben je op zoek naar een milieuvriendelijke en natuurlijke omheining voor je perceel? Dan is een wilgenscherm een uitstekende keuze! Deze omheining met wilgentakken sluit mooi aan bij om het even welke tuin en is gemakkelijk qua onderhoud. In dit artikel lees je meer over de voordelen, uitvoeringen en kostprijs van een wilgenscherm.
Een wilgenscherm laten plaatsen door een erkend vakman? Ontvang gratis offertes op maat.
Voordelen van een wilgenscherm
Een afsluiting met wilgentakken is een prachtige natuurlijke omheining. Het gaat om een uiterst milieuvriendelijke afsluiting: de wilgentakken zijn recycleerbaar en afkomstig uit duurzaam beheerde bossen.
Wilgenschermen hebben een erg authentieke uitstraling en passen op die manier goed in landelijke omgevingen. Toch zijn ze zeker niet beperkt tot een traditionele woonstijl: ze passen goed bij alle types tuinen. Bovendien is deze omheining flexibel, winddicht én ze biedt ook voldoende privacy.
Ook op financieel gebied is een wilgenscherm voordelig. Vergeleken met andere soorten omheiningen, zijn wilgentakken vrij goedkoop. Niettemin is de prijs-kwaliteitsverhouding zeer goed.
Keuze uit meerdere uitvoeringen
Je kan een wilgenscherm gebruiken ter afsluiting van je voortuin, achtertuin of weide en kiezen uit een breed gamma aan mogelijkheden! We kunnen drie verschillende soorten omheiningen met wilgentakken onderscheiden. Hieronder vind je een overzicht van alle mogelijkheden:
1. Wilgenscherm
Wilgenschermen bestaan uit een stevig frame (bijvoorbeeld in hout of metaal) met daarin gevlochten wilgentakken. De schermen worden kant-en-klaar geleverd en gaan gemiddeld 12 jaar mee. Dankzij de mooie omlijsting hebben wilgenschermen een strakke uitstraling. Ze worden soms op een stenen muurtje geplaatst of tussen betonnen palen. Ook kunnen ze eventueel als poort fungeren.
2. Wilgenschutting
Een wilgenschutting is een omheining die bestaat uit gevlochten wilgentakken en losse palen, die circa 60 centimeter van elkaar gescheiden zijn. Deze palen bestaan meestal uit kastanjehout, omdat deze look goed past bij die van wilgentakken. De schutting wordt ter plekke op de palen vastgevlochten. Het vlechtwerk vraagt heel wat kracht, kennis en ervaring. Daarom is het afgeraden zelf een wilgenschutting te vlechten. Doe hiervoor steeds beroep op een professional. De levensduur van een wilgenschutting is vergelijkbaar met die van een wilgenscherm: 10 à 12 jaar.
3. Wilgenmatten
Wilgenmatten op rol bestaan uit verticale wilgentakken die met elkaar verbonden zijn via ijzerdraad. In tegenstelling tot de schermen en schuttingen, zijn de wilgentenen hier smaller. Deze matten moeten tegen een bestaande schutting of hek geplaatst worden, ze kunnen niet zelfstandig gebruikt worden.
De wilgenmatten zijn een stuk goedkoper dan schuttingen of tuinschermen met wilgentakken. Dit vertaalt zich ook in de levensduur: wilgenmatten gaan ongeveer 4 à 5 jaar minder lang mee.
TIP: Je kan de levensduur van de wilgentakken nog verlengen door ze te behandelen met lijnzaadolie of parrafine-olie. Op die manier is de omheining beter bestand tegen vocht, waardoor ze 2 tot 3 jaar langer in goede staat blijft! Voorts heeft een wilgen afsluiting eigenlijk geen onderhoud nodig.
Hoeveel kost een wilgen afsluiting?
Belangrijk om weten is dat prijzen van een afsluiting met wilgentenen sterk kunnen variëren. Verschillende factoren bepalen de prijs, zoals de oppervlakte van de omheining, de gekozen uitvoering, het formaat, enzovoort. Je kan kiezen voor wilgenschermen met standaardafmetingen, of je kan de omheining ook op maat laten maken. De laatste optie zal vanzelfsprekend duurder zijn dan een afsluiting met standaardformaat. Gangbare formaten zijn 90 x 180 cm, 120 x180 cm en 180 x 180 cm.
Voor een standaard scherm van 180 x 180 cm – met houten frame – mag je rekenen op een prijs van circa 75 euro. Een wilgenschutting met kastanjepalen kost op zijn beurt 45 à 55 euro per vierkante meter. Wil je een tuinpoort (90 cm breed) met wilgentakken en een frame van eik bijvoorbeeld? Dan mag je rekenen op een kostprijs om en bij de 200 euro.
Wil je een wilgenscherm laten plaatsen en ben je benieuwd naar concrete prijzen? Via onze online offerteservice kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij verschillende vakmannen in de buurt. Klik hier om offertes op maat te ontvangen!
Hoe wordt de omheining met wilgentakken gemaakt?
Voor de productie van de omheining gebruikt men wilgentakken van de knotwilg, katwilg of teenwilg. Er worden altijd vers gesnoeide takken gebruikt: op dat moment zijn de takken het flexibelst en kunnen ze het best vervlochten worden. De dikte van de takken kan variëren, net zoals de vorm en structuur van het scherm. Als je houdt van een verfijnde structuur, kies je best voor fijngevlochten wilgenschermen. Kies een scherm met een grove structuur voor een meer landelijke look.
Eventueel kan je de schutting of het scherm combineren met onvolgroeide klimop, voor een extra natuurlijk en fleurig resultaat.